19 Haziran 2007

kınama..


Tatile gitmeden bir hafta önce küçük hanım hafif bir faranjit geçirmişti.. Tam iyileşmesine fırsat kalmadan tatil günü geldi.. yolculuk.. ardından 2 gün sudan çıkmayınca Pazar akşamı hafif bir ateşlenme başladı.. tabi yanımızda asprin, ağrı kesici, ateş düşürücü gibi basit ilaçlar vardı zaten.. ateş düşürücüyü verince ateş düşüyor ama 5-6 saat sonra yeniden nüksediyor.. ben de bu durumda resepsiyona soruyorum: "doktordan faydalanma durumumuz nedir?".. hemşire ücretsiz.. gerekli görürse doktor çağrılıyor normal vizite ücreti ödeniyor. Tamam deyip Öyküyle hemşire hanıma gidiyoruz. Ben dün geceden beri devam eden seyri anlatıyorum. Ateşini ölçüyor. Doktoru çağıralım diyor. Peki diyorum. Doktor bey geliyor.. anlatıyorum Öykü
Hanımın mazisiyle birlikte hastalık seyrini.. kulağına bakıyor, boğazına bakıyor, sırtını dinliyor: burnun arkasında yoğun geniz akıntısı boğazlarını tahriş etmiş!
Öykünün bebekliğinden beri yaşadığı sorun bu zaten. Öykünün hiç sümükleri akmaz. Bana çekmiş. Hatta kardeşim de bizim gibi. Sanırım genetik bir durum bu?! Ben hayatım boyunca hiç mendil taşıdığımı hatırlamam mesela..
neyse.. burundan sümük olarak akamayan akıntı burnun gerisinden boğaza akar.. bu boğazları kızartır.. denemediğimiz burun damlası, bilumum ilaç kalmadı ama bikaç günlük çözümler dışında şu ana kadar hep aynı. Yaz aylarında 2 ay erdekte deniz suyunu burnuna çeker benim tatlı cadım bu çok rahatlatır işte..
Doktorla konuşuyoruz.. ateşin inatçı olduğunu ilaçla geçici çözümler bulunacağını, ilacın etkisi geçince yine yükseleceğini, bu yüzden de serum takılması gerektiğini söylüyor.. çaresiz evet diyoruz. Kemer'de yararlanabileceğiniz herhangi bir devlet hastanesi falan yok. Ya Antalyaya gideceksiniz 1 saat ya da Kemer'de ki tek özel hastaneye : Anadolu Hastanesine.. otelin zaten anlaşması varmış Anadolu hastanesiyle.. iyi güzel hoş.. gitmeden önce doktora açık açık soruyorum: "bir arkadaşların başına gelmişti, çocuk isal kusma şikayetiyle özel hastaneye gidiyor bir gece yatırıp serum veriyorlar tatil parasından çok hastane parası ödemişler, aynı şey gelmesin başımıza?" diyorum.. yok yok diyor sadece bir serum takarlar o da 3-4 saat sürer diyor, sizi gelip özel araçla alıcaklar otelden, sonra yine bırakıcaklar diyor, bana ücret ödemeyeceksiniz diyor...
güveniyorsun !!! başka seçeneğin de yok zaten.

Araç geliyor otelden alıyor bizi. Hastaneye gidiyoruz. Çocuk uzmanı doktor beyefendi aynı muayeneleri bir daha yapıyor. O da sırtını dinliyor, ateş ölçüyor, kulağına ve boğazına bakıyor.. aynı şeyleri bir kez daha konuşuyoruz. Serum vereceğiz diyor. Odaya çıkıyoruz. Bir daha doktoru görmek ne mümkün. 2 hemşire serum takıyor Öyküye.. ben yatışı kabul ettiğime dair mecburen bir kağıt imzalıyorum.. 3 saat kadar zaman geçiyor.. serum yarılanmadı bile !!! hemşirelere soruyorum ne zaman bitecek diye.. sabaha kadar buradasınız 3 serum takılacakmış size diyor. Hayır diyorum. Doktor öyle demedi. Doktoru bulun falan derken.. doktor bey evine gitmiş. Beni bir türlü aşağıya salmıyorlar!! Tamam biz doktora ulaşırız odanıza gelir falan diyerek sürekli engel oluyorlar.. tam yarım saatten uzun sürüyor doktorun odamıza gelmesi !!! fizandan geldi sanırım. Nöbetçi doktor geliyor.. o öyleydi bu böyleydi biz sabaha kadar kalmayacaktık bize öyle demediler falan filan derken.. doktor baktı ki ben sorun çıkarmaya başlıyorum.. hemşireler yanlış anlamış, doktor bey gitmeden önce bana söylemişti tek serum olduğunu falan diyor nöbetçi doktor bey.. çocuğun ateşinin düşmeye başladığını söyleyip bu serumu da çıkarıp (daha yarılanmadı serum) gidebileceğimizi söylüyor.. işlemler çıkarma falan filan derken bi yarım saat daha geçiyor..
ve aşağıya iniyoruz.. kasaya.. karşıma gelen hesap: 450 ytl !!!!!!!!!!
benim ilk tepki şu: dalga geçiyorsunuz sanırım!!!!!
Ayrıntıyı istiyorum:
80 ytl….. otel doktoru muayene ücreti
80 ytl….. uzman doktor muayene ücreti
60 ytl…… araç servis bedeli
40 ytl…. Odanın 1 saatlik kullanım ücreti
20 ytl….. hemşirenin saatbaşı kontrol ücreti..
………..
gerisini hatırlamıyorum bile.. gözlerim döndü… tuvalet bedeli bile isteyebilirler yani.. hatta tuvalet kağıdı kullanmışsınız falan diye !!!!!
ilginç olan şey ise bu 450 ytl lik hesabın içinde ilaç denen bişey yok !!!!!!! çünkü çocuğa bir ateş düşürücü ilaç bile vermediler..

ben tabi başladım söylenmeye.. utanmıyorsunuz dedim altalta 2 tane muayene ücreti yazmaya. Muayene dediğiniz şey de sırt dinleme kulak boğaz bakma.. doktorunuz doktor olsa hastasını bırakıp eve gitmez zaten. Baştan belliydi sizin ne yapmak istediğiniz.. hemşireler sabah kadar kalacağız diye biliyor.. serum o kadar yavaş veriyorsunuz ki sabah kadar 1 şişe serum bile zor biter. Biz aptal mıyız diye ben açtım ağzı yumdum gözü.
Adam diyor ki: "zaten Türk müşterilerimiz hep böyle sorun çıkarıyorlar"!!!
"e sen sadece bir serum bağlayıp utanmadan insanların önüne 450 ytl hesap çıkarırsan tabiki sorun çıkarır Türk müşteriler" diyorum.. ya bi de ben saftirik gibi sabaha kadar kalsaydım!!!??? Kesin 2000 ytl ücret çıkardı karşıma.. yabancılar bilmez etmez, demek ki Türkiye'de böyleymiş der, öder çaresiz..
bir de diyor ki: biz Türkler sağlığa önem vermiyormuşuuz. Ne alakası var kardeşim.. bak yine sinirlendim yazarken bile.. Ben ki hele ki konu kızımsa en önem verdiğim şey sağlıktır. Ki Öykü doğduğundan beri özel doktora gider aşıları bile özel olmuştur. Ben hayatımda hiç özel hastaneye gitmemiş insan değilim ki…

velhasıl.. ben hiçbir lafın altında kalmayıp böyle tartışınca en son doktor şunu söyledi:" sizi zorla yatırmadık, zorla serum bağlamadık !!!!"
ben de ona aynen şöyle cevap verdim: "150 ytl den bir kuruş fazla para ödemem. Açın davayı. Mahkeme de görüşürüz !!"
böyle deyince birden bi durdular.. "peki" dediler !!!!!!!!!!!!!!!!!!
ben 150 lirayı ödedim. Otele de bıraktılar bizi…

Biliyor musunuz benim her ay maaşımdan 500 ytl civarında ssk primi ödeniyor devlete. Ama ben tatile gittiğim yerde bir çocuk doktoru bulamıyorum. Ve tatile yine ülkemde gidiyorum.
Benden her ay dünya kadar prim alıp da beni özel hastaneye mecbur bırakan devletimizi kınıyorum !!!

Eğer sessiz sakin bir insan olsaydım; beni gözümün içine baka baka kazıklayacak olan, insanları aptal yerine koyan, mahkeme lafını duyunca benim söylediğim ücrete razı olan, küçük oyunlarla oraya gelen hastaları o haldeyken kazıklamaya çalışan Anadolu Hastanesini kınıyorum !!!

Sessiz kalmamanın, itiraz etmenin, gerekirse tehdit etmenin ne kadar da gerekli olduğunu görmüş olmaktan dolayı ne kadar üzüntülü olduğumu paylaşmak istiyorum..

Ve tatil beldelerinde hasta olan ve mecburen özel hastaneye giden herkesi burdan uyarıyorum..

(CREMATORY - TICK TACK)

14 yorum:

Rıdvan Elitez dedi ki...

büyük geçmiş olsun diyorum... Söylenmesi gereken herşeyi sen yazmışsın zaten "yazık"...
(Bu arada uyardığın içinde çok sağol tatile daha uzun bi süre gidebileceğimi sanmıyorum ama bi gün olurda gidebilirsem bu yazdıkların aklımda olacak... )

Adsız dedi ki...

Gecmis olsun guzel arkadasim. Boyle seyler heryerde oluyor inan. Ne iyi ki sabaha kadar beklememissin. Ucuz atlatmissiniz.

Adsız dedi ki...

Gecmis olsun, senin hem agzina hem ellerine saglik, soylenmesi gereken her seyi soylemis-yazmissin, ama tabii "buyuk resim" degismiyor.

Migren kriziyle ozel hastaneye gittigimde ozel saglik sigortam var diye tomografi cekmeye kalkmislardi. Saglik sektoru gercekten de agzini acmayanlari somurme kurumu haline gelmis.

Iki hafta sonra ben de o taraflara gidiyorum. Tam kulagima kupe olacak.

Adsız dedi ki...

CANIM ARKADAŞIM SEN KİMSEYİ TEHDİT ETMEMİŞSİN MERAKLANMA. ÜLKEMİZ KANUNLARINA GÖRE (UYGULANABİLİRLİĞİ BİRAZ KARIŞIK)BİR KİMSEYE "SİZİ MAHKEMEYE VERECEĞİM" VEYA " MAHKEMEYE VERİN PARANIZI ALIN " DEMEK TEHDİT SAYILMIYOR. ÇÜNKÜ BU SENİN DOĞAL HAKKIN. MAHKEMEYE BAŞVURMAK HER VATANDAŞIMIZIN ANAYASAL HAKKI. AMA ORDA TÜKETİCİLERİ KORUMA DERNEKLERİNE BAŞVURUP, OTELLE DE GÖRÜŞSEYDİN KANAATİMCE HİÇ PARA ÖDEMEYECEKTİN. ÇÜNKÜ YAPTIKLARI YASAL OLMAMAKLA BİRLİKTE İNSANLARIN ZOR DURUMUNDAN FAYDALANMAK OLUYOR. ÜLKEMİZDEKİ SAĞLIK SORUNUNUN BİR GÜN DÜZELECEĞİNİ UMUT EDEREK SENİ VE ÖYKÜYE GEÇMİŞ OLSUN DİYORUM.

Hüseyin Ceylan dedi ki...

Çok geçmiş olsun Fatoş, bende okurken kendim yaşıyormuş gibi sinirlendim. üzücü bir olay.
Az önce bende www.sikayetvar.com diye bir siteyi geziyordum. Çok hit alan bir site istersen oteli ve hastaneyi orada yayınlayabilirsin. bakmanı tavsiye ederim :))

es dedi ki...

Gecmiş olsun, hem oykuye, hem olay sebebi ile size.
Otel'İn ismini ben mi goremedim, yok muydu?

Ayrıca bu hikaye de bize bir ders oldu :) Hayret bişi...

es dedi ki...

Bilimum yerlere iletmek lazım bu durumu. Şikayetim var iyi bir site bu acıdan. Otellerle ilgili de bir yerler vardı tatile gitmeden once yorumlar okuyabildiginiz. Hatırlarsam yazayım.

Adsız dedi ki...

geçmiş olsun. çocuğuna üzüldüm.
demekki neymiş tatile çıkınca hasta olmamak lazımmış :))
ucuz yırtmışsın...

7.oda dedi ki...

çok teşekkür ederim arkadaşlar; evet malesef eğitim sektörü sağlık sektörü gibi en önemli kurumlarımızda devlet artık işlevini tamamen yitirmiş durumda.
çocukla tatile gidiyorsanız böyle ufak sorunlar hep olur. kaldı ki zaten öykünün de ateşlenmesini hastane değil daha sonra yine ilaçla ben engelledim. ebeveynler bu tür küçük sorunlara alışkındır. yani ben ucuz yırttım evet ama ya gerçekten hastaneye yatması gereken bir durum olsaydı?? mesela 2 gün hastanede kalmamız gerekseydi?? ne yapacaktık o zaman??
evet otelin adını yazmamışım sevgili eserel, simena tatil köyü. ama otelin birebir yapabileceği bişey olduğunu sanmıyorum. kemer de anadolu hastanesi tek olduğuna göre sanırım tüm otellerin anlaşması vardır sadece simena nın değil.
bir de yazarken atlamışım.. iki doktor ücretini altalta yazmışlar utanmadan (en çok buna sinir oluyorum) biz hastaneye gitmeden önce otelin doktoru telefonla zaten yaptığı muayenenin sonuçlarını bildirdi. üstüne bir de kağıt da yazdı.. yani çocuğu 20 dakika içinde 2 kez aynı muayeneyi yapıp birbirleriyle iletişim içinde olup bilerek 80 er ytl istiyorlar !!!
ben nadiren böyle sinirlenip kendimi tutamayıp sesimi çıkartırım. bu olayda da eğer hakettiklerine inansaydım bu parayı öderdim. ama başından sonuna olayı saniye saniye gözlemliyorum.. (ki hepsini anlatamadım, hastanede yarım saat daha fazla kalman için yapılan küçük ucuz oyunları) resmen çocuğa yarım serum takıp (serumun içine herhangi bir ateş düşürücü ilaç dahi enjekte etmeyip) böyle insanı keriz yerine koyarcasına 450 ytl hesap gelince dayanamıyorsun işte :)
şu şikayet var sitesini inceleyeyim ben bi :)

Adsız dedi ki...

K.I.N.I.Y.O.R.U.M.
isyanım var KADERE...:)

Unknown dedi ki...

:((
geçmiş olsun fatoş
ben turizmde çalışan biriyim [alanya club güneş] otel ismi vermemişsin ama versende birşey değişmez çünki hepsi aynı...
tekrar geçmiş olsun...

Adsız dedi ki...

Herşeyi anlatmışsın ve birçok kişide yorum yapmış tepkilerini göstermiş tabi... Ama daha somut adımlar atmak gerekli mesela sağlık bakanlığına şikayet edilebilir yada sağlık bakanı mail bombardımanına tutulabilir.Bu belki birşeyleri değiştirmeye yardımcı olur ve sizin durumunuza düşen tatilciler aynı durumu yaşamazlar... Geçmiş olsun ...

Nakhar dedi ki...

gaykedi de yolda bayılmış görenler hastaneye kaldırmışlar özele... adamlar bir gittik 1500 ytl hesap çıkardılar yok beyin tomografisi çekilde yok röntgen filan dediler... ama gel gör ki aklımız parayı ödeyip eve döndükten sonra geldi neydi şunu bunu yaptık dediklerinin hiçbiri yoktu... en azından röntgenleri filan hiçbirşey yoktu... dolandırıldık kısaca...

hepsi aynı mok.. devlete getirirsin bakmazlar özele getirirsin yapmadıklarını bırakmazlar...

Emrah ATİK dedi ki...

bir insanın en doğal hakları olan barınma beslenme sağlık eğitim vb için bile para ödemek tuhaf gelmiyor mu size de:)