19 Aralık 2008

Aramızda Casus Var


(REGINA SPEKTOR - THAT TIME)



Karikatürize edilmiş karakterleriyle tam bir aptallıklar komedyası filmi..
Aslında her gün bir arada yaşadığımız insanların takıntılı ve saplantılı hallerinin abartılmış halleriyle görünümü..
Sanırım tam bir kara komedi Ethan Coen ve Joel Coen in son filmi:
Burn After Reading ..
Sanırım
Coen Kardeşler filmografilerinde çeşitlemeleri en bol yönetmenler :)
Bir önceki filmlerini düşünürsek (Oscar ı da kapan
İhtiyarlara Yer Yok) ordan oraya zıplıyor kesinlikle bu kardeşler..
İyi de yapıyorlar :)

sadece filmdeki karakterleren bahsetmek istiyorum aslında ben ..


Chad: Masum yüz hatlarının ardında her zaman sakin bir acıyı ve gözlerinde de hüznü görmeye alıştığımız Brad Pitt i bu kez salaklığın zirvesinde bir tip olarak izlemek tuhaf geliyor önce insana.. :) saçlar kabarık fönlü ve meçli !! kulağından ipod unu, ağzından sakızını eksik etmeyen, 10 yaşındaki bir çocuktan farksız hareketleri, yüz ifadesi ve hatta düşünce yapısı ile casusluğa soyunursa ne olur gerisini düşünün artık :)



Linda: Güzel olmaya kafayı takmış orta yaşlı bir kadın.. bunun için bir dizi estetik ameliyat geçirmek zorunda ve sigortası doğal olarak estetik ameliyat bedelini karşılamadığından tek amacı bu parayı bulabilmek olan, ama aslında alt duygu olarak da bize ‘tek istediği şeyin gerçek yalansız bir sevgi olduğunu, ve ancak güzel bir kadın olursa sevileceğine ve aradığı aşkı bulacağına inandığını’ çok güzel hissettirebilen bir diğer budala karakterimiz Frances McDormand..



Osbourne: Filmdeki sanırım en normale yakın karakter John Malkovich di.. evet evet aşırı sinirli olması dışında normaldi, filmin sonunda işlediği cinayeti de aşırı sinirli olmasına vurursak :)
Alkol problemi yüzünden CIA deki görevinden atılan karakterimiz anılarından oluşan bir kitap yazmaya karar veriyor.. ve bundan sonra olaylar öyle bir karışıyor ki bir daha hiç toparlanmıyor..




Katie: John Malkovich in soğuk ve sert karakterli karısı rolünde de Tilda Swinton ı izliyoruz, ki bu kadar da despot olur bir kadın dememek imkansız.. yüzündeki ifadeden, bakışlarından ve hatta saç stilinden bile akıyor buzlar, bırrr :)




Harry: Ve George Clooney.. hayatı ve hatta sex hayatı konusunda takıntılı bir orta yaş erkeği.. tabiki filmin konseptine uygun olarak budala ve gerzek :) bu yakışıklı, karizmatik, tutkulu, takıntılı, budala erkek evli ve karısını internetteki arkadaşlık sitelerinden tanıştığı kadınlarla aldatıyor.. ki bunlardan biri de Linda.. bunlar da yetmiyormuş gibi Katie ile de uzun zamandır bir ilişkisi var.. tam bir aldatmaca çemberi gibi ortalık.. Katie dahil her kadına aynı hikayeyi anlatıyor Clooney: ‘karısıyla hiç anlaşamadıklarını, aralarındaki ilişkinin çoktan bittiğini, artık birlikte olmadıklarını, ama karısı çok iyi bir insan olduğu için onu üzmek istemediğinden, boşanmak için karısının istediği zamanı beklediğini..’
Katie dışında tüm kadınlar da bu yalanlara inanıyor..
zavallı iyi adam.. bir kadını üzmek istemediğinden boşanamıyor vah vah..
oysa ki evde hiç de anlattığı gibi bir durum yok, tam tersine, karısına sürekli onu sevdiğini söyleyen, deyim yerindeyse karısının kıçının dibinden ayrılmayan bir koca..

Ne kadar tanıdık bir hikaye değil mi??
Ama gerçek hayatta sarsıcı dramlar yaşanıyor bu gibi durumlarda, filmdeki gibi komedi değil..


Filmin en beğendiğim yerlerinden birini anlatmadan duramayacağım..
Harry yi 24 saat izleyen bir adam vardır peşinde.. Harry de bunu hep işiyle ilgili olduğunu ve bir ajan tarafından izlendiğini sanır.. filmin başından sonuna kadar hep izlenir ama adam.. filmin sonlarına doğru bu adamı yakalar Harry, ve ona zorla kim olduğunu söyletir..
Meğer karısı Harry'den boşanmaya karar vermiş, fakat mahkeme öncesi onun açıklarını yakalayabilmek için bir şirkete başvurmuş ve kocasını izlettirmektedir.. ki sorunsuzca ayrılabilsin ve hatta üstüne mal varlığı para durumları var..
Çünkü o dünya iyisi, üzülmesi istenmeyen kadının da başka bir erkekle ilişkisi vardır..
Fakat genelde olduğu üzre kadınlar karda yürüyüp izini belli etmeyen bir cins olduğundan bizim gerzek kocanın ruhu bile duymamıştır, bu başka adamın varlığını..
Evet bu sahneye bayılmıştım..
casus sandığı adamdan bu gerçekleri bir sokak ortasında öğrenen ve neye uğradığını şaşıran kocanın yüz ifadesi…
ohhh demiştim içimden nasıl güzel oldu..

Ama tabiki bu şok ve sarsılış bile bikaç dakika sürdü sadece..
çünkü bu tip erkekler hiçbir kadını gerçekten sevemedikleri için, toparlanmak amacıyla bir başka kadının kollarına atıverdi kendini ve unuttu bile.. zaten ona bu halde kucak açabilecek budala kadınlarımız da bolca mevcut olduğundan..
teselli eden kadınlar.. başka kadınların terkettikleri adamları teselli edici öteki kadınlar..


Film, bir casusluk hikayesinde olması gereken karışık olay kurgusunu da yine kara komediden hiç çıkmayarak verebilmiş..
bir hiç yüzünden CIA den başlayıp Rus konsolosluğuna kadar uzanan ve sonunda 2 ölümle noktalanan ama olayın içinin tamamen boş olduğu ve son geldiği noktada olayların asla gerçek anlamda çözülemeyecek kadar karıştığı bir casusuluk hikayesi :)


Filmin sonunda ne oldu biliyor musunuz:
Linda, estetik ameliyat olması için gereken parayı CIA den aldı !!
tüm o karmaşa, tüm ölümler.. her şey sadece Lindanın güzellik takıntısı yüzünden başladı ve sonunda kadın kafaya koyduğu şeyi allem etti kullem etti başardı :)


bu kara komedi den çıkarılacak şey:
1. Ava Giden Avlanır.
2. Kadınlardan Korkunuz
:)

(REGINA SPEKTOR - THAT TIME)

13 yorum:

dark... dedi ki...

avlanmaya giderken seni avlayan eger bir kadınsa, elbette korkmak lazım...
birlikte izlemek isterdim..:):)

beenmaya dedi ki...

yalan yok seyretmek anlamında pek ilgimi çekmemişti bu film ama o kadar eğlenceli ve hoş anlatmışsın ki acaba seyretsem mi diye düşünüyorum şimdi :))

ABİ dedi ki...

biz de yakın zamanda izledik bu filmi ve çok sevdik..
ve George clooney'in sinirden, kendi yaptığı makinayı parçalama sahnesini geri alarak defalarca izleyip yarıldık yani..:)))

7.oda dedi ki...

Dark; kısmen öyle diyebiliriz aslında, ava giden erkek, evde bıraktığı ve avucunda saydığı kadından yiyiyor asıl darbeyi..
birlikte de izleriz hiç sorun değil :)

Beenmaya; kesinlikle seyret çok eğlenceli bir film.. tabiki kara komedileri seviyorsan :)

Abi; ahahah evet evet filmin en güldüğüm sahnesi de oydu bak :) sinemada izledim ben bu filmi, sinemada sadece 5 kişiydik ama gülme seslerinden 50 kişi izliyormuş sanırdın :)

Pilli Petro dedi ki...

korkunuz hele de öfkeli kadınlardan hepten korkunuz :))

valla kadro süpermiş izlenmeli :)

Biraz dedi ki...

Bir filmin ismi bu kadar yaniltici olur ve bu kadar fena bir sekilde Turkceye cevrilir...orijinal ismi "Burn After Reading" ten nasil bu basliga donusmus...ilginc :)

Film ile ilgili gozlemlerine ve anlattiklarina birebir katiliyorum. Tek bir sey diyecegim keske sonunu soylemeseydin okuyanlar filmi izlerken meraktan kivranmayacaklar simdi:)

gerbera_ferezya@hotmail.com dedi ki...

kadro gerçekten iyi ve anlatan da sen olunca izlememek gibi bir şansım yok:)

teşekkürler.

gece yağmuru dedi ki...

kadın dediğin zaten catherine trammel gibi olmalı,Temel İçgüdü'de olduğu gibi:))

cinar dedi ki...

biz de yeni seyrettik bu filmi. Bazı yerlerde çok gülmüştüm ben de. George Clooney'nin ve ta taaaam, işte aylardır üzerinde çalıştığım alet diye çalışmasının üzerinden bir hışımla örtüyü çekmesi, sonra gariban sandalye sallanırken acımadan onu parçalaması :) Malkovich'in acımadan Pitt'i dövmesi esnasında Pitt'in yüzündeki anlamayan acıklı yüz ifadesi.. Daha sayacak çok şey var güldüren. Eğlenceliydi bence de.

moroccom dedi ki...

Coen biraderler, ilk önce filmlerinde kimleri oynatacaklarını düşünüp onlara uygun senaryo yazarlarmış.
ben onların yalancısıyım
:)

atesinsesi dedi ki...

iki güneşli bir dünyaya uyanmak isterdim
ve
yitirilmiş tüm denizlere yeniden dokunmak...

yalansız bir özlemle...

YILDIZNAF dedi ki...

Amerika'da seyrettim bu filmi. Izledigim salon idrar koktugundan burnumu tuta izlemistim hatirliyorum, B. Pitt'e bayilmistim.

Yazdiklarinla tekrar izlemis gibi keyif aldim, hatunlardan korksunlar hakikaten, biz hele bir siyirtmaya gorelim !

egemavisi dedi ki...

Çok hoş bir film. Ne iyi ettiniz de haber verdiniz böyle bir filmi. Eğlenceli bir doksan dakida geçirdim.